SPUSTI SE V ROZALIJO, MALO MORSKO VAS …

Nekoč, 3000 morskih let nazaj, je bila na dnu morja morska vas, v kateri je kraljevala hobotnica Roza, zato so jo poimenovali Rozalija – mala morska vas. V njej ni bilo nikoli dolgčas, saj je bila vedno polna dogodivščin. Pa si poglejmo eno izmed tisočih zgodb v Rozaliji.

Uf, kako hitro sipa plava proti školjki, da bi jo pojedla in seveda bo imela potem velik trebuh. 😊 Male hobotnice bodo pojedle vse ribe, ki jih lovijo s svojimi lovkami, velika hobotnica Roza pa je tako zelo žejna, da bo popila vso vodo morja. Ker ne bo več vode bodo šle vse živali v drugo morsko vas, le školjke bodo ostale.  Tudi morski ježki bodo zbežali, ker ne bodo mogli več plavati. Le morska trava bo za vedno ostala na morskem dnu. Želva pa je prišla, da bi se najedla morske trave.

Le poglejte našo rakovico, cele dneve se samo sonči, nič čudnega da je tako rdeča.  So se pa danes v naši mali morski vasi dogajale nenavadne stvari. Ker je hobotnica Roza spila vso morsko vodo je postala pijana. Kar zanašalo jo je po morskem dnu. Šla je domov. Odšla je na vrt okopavat morski krompir in z morskega drevesa je pobrala vsa morska jabolka. Hmm, le kaj bo storila s temi dobrotami? Premišljevala je in premišljevala, pa se je nečesa domislila. Kaj ko bi spekla pravi morski štrudelj? In res, zavihala je svoje lovke in hitela delati krompirjevo testo za jabolčni štrudelj. Nesla ga je v morsko šolo »Pri zlati ribici« k svojim prijateljem. Mmmm, kako je bil slasten, pojedli so ga kar namesto kosila. V morski šoli sta bila učitelja, gospod Ribon in gospa Školjka Pesek, ki sta poučevala male zvedavčke: želvo Nakladalko, sipo Belo, meduzi Rastovalko in Nastopalko. Tu pa je še gospa Meduza Nabovalka, ki hodi vsak dan v trgovino po mleko, čaj in kruh za male morske zvedavčke.

V morski šoli »Pri zlati ribici« se učijo angleščino in matematiko ter preučujejo morsko dno. Kako zelo zabavno mora biti to.  Ko zaključijo z učenjem, se učijo plavati. V plavanju tudi tekmujejo in igrajo morski nogomet. Vendar v morju nimajo žoge. Zato je namesto žoge meduza Nabovalka. S svojimi plavutmi in lovkami jo mečejo sem ter tja po morskem dnu, dokler jo ne spravijo v gol-školjko. Ta morski nogomet mora biti prav zanimiv.

Ko je bilo pouka konec, so se mali morski zvedavčki igrali skrivalnice in se lovili. Toda, joj, prejoj, zgodila se je strašna stvar. Riba Sila se je poškodovala. Hitro so jo odpeljali do morske bolnišnice »Pri hobotnici Taši«. Zdravnik kit Marshall je bil najboljši zdravnik daleč naokoli morskega dna. Z morskimi algami je pozdravil vse tegobe, zvine in zlome morskih prebivalcev. Marshall je Sili povil plavut z zdravilno rdečo morsko algo in ji povedal, da se bo rana tako hitreje zacelila. Ker je bila Sila tako zelo pogumna in kljub neznosnim bolečinam, ni nič jokala, ji je Marshall na plavut odtisnil štampiljko morske opice. Ko je Sila prišla nazaj k svojim prijateljem, so se jo zelo razveselili in ji rekli, naj bo vendarle naslednjič bolj previdna in pazi kje maha s svojimi plavutmi, da se ne bo spet zapletla v morske korenine.  Tako se je zaključil še en razburljiv dan v mali morski vasi.

Če se boste na morju kaj potapljali le pokukajte na morsko dno. Mogoče pa vidite kje kakšno morsko vas in v njej naše zvedavčke. Želimo vam veliko nepozabnih morskih dogodivščin.

Pikapolonice in Levčki z Jeleno in Tanjo

Avtor zgodbe: otroci

Comments are closed.