Klasična mesna lazanja

SESTAVINE 21 listov testenin za lazanjo, 30 dag naribanega sir

Mesni nadev:

  • 500 g mletega mešanega mesa
  • olje,
  • 1 čebula
  • sol,
  • poper,
  • 2 lovorjeva lista,
  • timijan,
  • rožmarin
  • cca. 100 g pasiranega paradižnika

Bešamel omaka:

  • 2 žlici olja,
  • 2 žlici moke,
  • 2 stroka česna,
  • 7 dl mleka,
  • sol,
  • žlička vegete,
  • muškatni orešček,
  • 2 žlici kisle smetane,
  • jajce

POSTOPEK

Mesni nadev: na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo mleto meso in vse začimbe ter vse skupaj dušimo 15 minut. Na koncu mesni omaki dodamo še pasiran paradižnik in pustimo, da se malce ohladi (tik preden damo mesni nadev na testenine, iz njega odvzamemo lovorjeva lista).

Bešamel omaka: iz olja, moke in česna naredimo prežganje, ki ga zalijemo s hladnim mlekom, dodamo vegeto, sol in muškatni orešček. Ko omaka zavre, dodamo še kislo smetano in jajce ter ob nenehnem mešanju z metlico, omako pustimo vreti 3 minute.

Sestavljanje lazanje: v stekleni ali keramični pekač damo najprej malo bešamel omake, da z njo premažemo dno. Nato:

  • 1/3 testenin
  • 1/2 mesnega nadeva
  • bešamel omako
  • nariban sir
  • 1/3 testenin
  • 1/2 mesnega nadeva
  • bešamel omako
  • nariban sir
  • 1/3 testenin
  • in končamo z bešamelom, ki ga prekrijemo s sirom.

    Lazanjo pečemo v ogreti pečici na 200 stopinj približno 30 minut, da se sir po vrhu lepo zapeče.

    Comments are closed.