Februar pri Miškah

V mesecu februarju smo se ukvarjali z različnimi čustvi. Preko pravljice Piščanček Pik smo spoznali 4 osnovna čustva: veselje, žalost, strah in jezo. Z različnimi zgodbami smo spoznali še druga čustva, kot so presenečenje, sram, razočaranje, gnus…   Z zanimivimi načrtovanimi dejavnostmi sem otroke motivirala in z zanimanjem so spoznali, kako pokažemo svoja čustva, kako jih lahko kontroliramo. Ugotovili smo, da ni potrebno izražati jezo na grob način, da se lahko o vsaki stvari pogovorimo in rešimo problem na mirnejši način. Potrebno je veliko truda, da otroke pomirimo, na koncu smo ugotovili, da z lepo besedo, dotikom in stiskom otroku vzbudimo zaupanje in ga pomirimo.

Vsakodnevno smo začeli dan s Čustvenim vlakom, ki ga imamo na steni. Otroci so se med seboj spraševali po počutju in svoje fotografije prilepili v določen vagon, ki prikazuje določeno čustvo. Večkrat so si ga med dopoldnevom ogledali, včasih celo premaknili sliko, če se je vmes počutje spremenilo.

Svoja čustva smo tudi vrgli tudi na papir in na balone. Ogledovali smo se v ogledalu in se pačili, jokali in se smejali. Izdelali smo plakat z osnovnimi čustvi in tako utrdili čustva.

Slikali in plesali smo ob instrumentalni glasbi, ki je izražala različna čustva.

Za pomiritev smo večkrat izvajali jogo za otroke in masažo v parih, ki jo otroci že obvladajo. Tako smo dosegli vse cilje, ki smo si jih zastavili v tem mesecu.

ZAPISALA: Nataša Kutin

Comments are closed.