Pikapolonice v februarju

Prvi teden v februarju smo namenili knjigam, besedam, umetnosti, lepemu vedenju, pesnikom in vsemu kar je povezano s kulturo. S tem smo počastili spomin na našega največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna, kateremu je posvečen tudi slovenski kulturni praznik. Spoznali smo  državne simbole in se naučili,da je Prešernova Zdravljica slovenska himna, ki jo med drugim  poslušamo »kadar kak športnik zmaga«.  Otroci so samostojno vodili knjižni kljub malih Knjigoljubov. Z vnemo so drug drugemu »prebirali« zgodbe. Izdelali smo tudi knjižna kazala.

Ker se zelo radi igramo z besedami in črkami, smo tudi telovadili s črkami. S pomočjo kartic, na katerih je oblika črke, smo le to prikazali z našimi gibi. Kako zelo zabavno se je spremeniti v črko.

Svoj 4. rojstni dan je praznovala Sara. Joj, kako beži čas, saj bomo kmalu vsi zakorakali v 4. leto. Vsi smo veseli, ko praznujemo. Slavljenki smo zapeli pesmice, malo zaplesali in se skupaj posladkali. Sara nam je razdelila tisto kar imamo najraje-sladkarije.

Naš raziskovalni nahrbtnik je z vedoželjnimi raziskovalci prehodil že dolgo pot. Otroci z navdušenjem in ponosom razlagajo kje vse so bili, kaj vse so doživeli, videli, otipali in slišali. Prav zabavno je raziskovati naš mali svet.

Dan pred pustnim torkom smo poslušali zgodbico »Kako je bila pregnana zima«, ki pripoveduje o tem, kako si otroci v vasi želijo pregnati zimo in jim to s pravljičnimi bitji tudi uspe.  Gospodinje so za pravljična bitja pekle krofe, po ulicah pa je odmevalo od navdušenja in veselja.  Tistega dne, ko so se pravljična bitja pojavila na ulicah in prinesla s seboj pomlad je župan vasi  zapovedal : »Danes naj bo pustni dan! Vsi morate nemudoma delo iz rok iz-PUST-iti! « Tudi mi smo vso delo izpustili iz rok in si naredili pustne maske, krinke in pokrivala.

In prišel je tako zelo pričakovani pustni torek, ko smo pokukali v čarobni svet domišljije. V naši skupini na ta dan ni bilo otrok in vzgojiteljic, ampak so bile miške, princeska, viking,  liki iz risank in filmov: power rangersa, zak storm, bumblebee in gasilec. Dopoldansko dogajanje v vrtcu smo si popestrili s petjem, skupnim druženjem, plesom in slastnimi krofi. Morda nam je z obilico dobre volje in razigranosti uspelo pregnati zimo.

Zadnji torek v mesecu pa smo popoldan povabili v vrtec tudi naše starše, da smo jim pokazali kaj vse počnemo, znamo in zmoremo. Skupaj smo izdelali   pustne maske. Druženje je potekalo v sproščenem in prijetnem vzdušju.

Comments are closed.