Pikapolonice skozi januar

Prvi teden v januarju nas je obiskalo simpatično dekle z imenom Gusti, ki prihaja iz Litve.  Gusti trenutno živi v Zagorju ob Savi,  v sklopu mednarodne študijske izmenjave. Obiskala je tudi naš vrtec in se ves dan družila z otroki, jim brala pravljice in povedala tudi kaj v litvanskem jeziku. Gusti že zelo dobro razume slovensko, mi pa malo manj litvansko.

Pikapolonice pridno in vedoželjno  raziskujejo s pomočjo našega malega raziskovalnega nahrbtnika. 

Otroci z velikim navdušenjem pokažejo in povedo, kaj vse so našli  v naravi  in koliko zanimivosti odkrili.  

V mesecu januarju smo se naučili veliko novih stvari, med drugim tudi katere pripomočke in oblačila potrebujemo, če gremo na počitnice pozimi in katere poleti.

Otroci so od doma prinesli pokazati stvari, ki jih  oni vzamejo s seboj na počitnice.

Zima je čas, ko potrebujemo veliko vitaminov, da ostanemo zdravi.  Mi smo naredili 2 plakata- sortirali sadje in zelenjavo in jih poimenovali.  Zelo se trudimo, da v teh hladnih dneh tudi sami zaužijemo veliko vitaminov. Zaenkrat nam dobro uspeva, saj nas bolezni še niso ujele.

Steno naše igralnice krasi plakat novih besed,  na katerega zabeležimo vsako novo besedo, ki jo slišimo prvič.  Besedo  obrazložimo in ji dodamo tudi sličico, da si jo lažje zapomnimo.  Pokazati pa tudi že znamo »sebe« (na katero črko oz. glas se prične naše ime).

Veliko smo se pogovarjali o zimskih športih, uprizarjali sankanje, smučanje, drsanje in druge zimske športe.  Zimske športe že zelo dobro poznamo in  s pomočjo slikovnih aplikacij pokažemo za kateri šport potrebujemo sanke, za katerega smuče, čelado in pri katerih športih uporabljamo drsalke. Smo pravi mali navdušenci nad zimskimi športi.

Ker nam letošnja zima še ni naklonila snega, smo se odločili, da si bomo sami naredili deželo snežakov, s pomočjo likovnega ustvarjanja.  Iz različnih likov smo sestavili snežake in s tehniko rezanja papirja in barvanja s temperami ustvarili stopljene snežake.  Si pa vseeeno želimo, da bomo kmalu lahko naredili kakšnega snežaka iz pravega snega.

Ker imamo energije za izvoz J, poleg igre na prostem, obiščemo tudi našo telovadnico, kjer se razmigamo s pomočjo  gibalnih iger, skačemo, premagujemo ovire, se spuščamo po našem malem »toboganu«, ki si ga naredimo  s pomočjo letvenika s spužvastimi prečkami.  Kako zabavno je, ko se spremenimo v male gibalčke.

Pomembno je, da pri izobrazbi otrokovega uma ne pozabimo na izobrazbo otrokovega srca.
(Dalai Lama)

Comments are closed.