Trajnostna mobilnost v vrtcu Hrastnik

Z novim šolskim letom se je vrtec Hrastnik (enota Sonček) vključil v projekt Trajnostna mobilnost v vrtcih in šolah, ki ga razpisuje Ministrstvo za infrastrukturo RS in Konzorcij partnerjev (Razvojna agencija Sinergija; Focus, društvo za sonaraven razvoj; Cipra Slovenija, društvo za varstvo Alp; Filozofska Fakulteta Univerze v Ljubljani;  IPoP – Inštitut za politike prostora).

Že najmlajši prepoznajo negativne vplive prometa na okolje in zdravje, se o tem vsakodnevno pogovarjajo in nizajo zamisli na kakšen način bi lahko prispevali k zmanjšanju prometa v okolici vrtca. Svoje novo pridobljeno znanje uspešno širijo na starše, ki so jim pripravljeni prisluhniti in bodisi avtomobile puščajo na bolj oddaljenih parkiriščih ali pa se že od doma odpravijo peš.

V okviru Evropskega tedna mobilnosti smo pričeli z izvajanjem igre Beli zajček, katere cilj je očistiti zajčkov kožušček, ki je umazan zaradi izpušnih plinov. Namen igre je otroke in njihove starše spodbuditi, da prihajajo v vrtec na čim bolj trajnosten način: peš, s kolesom, skirojem, rolerji, poganjalčkom, avtobusom, s sopotništvom. Na takšen način želimo prispevati k zmanjšanju okolijskih obremenitev, spodbuditi otroke k gibanju in hkrati h krepitvi zdravja.

Projekt traja celo šolsko leto in ena izmed dejavnosti je tudi izdelava makete s predlogi otrok, njihov pogled na nevarne točke v okolici vrtca ter druge zamisli v povezavi s trajnostno mobilnostjo ter predstavitev le teh na občini.

Nataša Babič

Comments are closed.