Jedilnik

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

OZNAČEVANJE ALERGENOV V ŽIVILIH

Na osnovi Uredbe (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom in Uredbe  o izvajanju uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Url.RS, 6/14)

Obveščamo javnost o zagotavljanju varnosti živil, ki se uporabljajo v vrtcu. Nekatere jedi na jedilniku lahko vsebujejo snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost. Seznam jedi, ki jih ponujamo v okviru naše redne prehrane  in vsebuje alergene ( Katalog jedi), je dostopen na oglasnih deskah v predprostorih glavnih vhodov v vrtec ob jedilnikih.

Sestavine, ki lahko povzročajo alergijo ali preobčutljivost so napisane v Prilogi II omenjene Uredbe:

  • Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 ); (b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 ); (c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena; (d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
  • raki in proizvodi iz njih;
  • jajca in proizvodi iz njih;
  • ribe in proizvodi iz njih, razen: (a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide; (b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;
  • arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
  • zrnje soje in proizvodi iz njega, razen: (a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 ); (b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje; (c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja; (d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;
  • mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen: (a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora; (b) laktitola;
  • oreški, in sicer mandlji (Amygdalus communis L.), lešniki (Corylus avellana), orehi (Juglans regia), indijski oreščki(Anacardium occidentale), ameriški orehi(Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletia excelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamia ternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
  • listna zelena in proizvodi iz nje;
  • gorčično seme in proizvodi iz njega;
  • sezamovo seme in proizvodi iz njega;
  • žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;
  • volčji bob in proizvodi iz njega;
  • mehkužci in proizvodi iz njih.

V našem vrtcu, bodo alergeni posebej označeni na jedilnem listu pri vsakem obroku.

Comments are closed.