Prehrana v vrtcu

Recepti

Kuhanček za najmlajše

Kuhanček za najmlajše

Sestavine: 0,5 l domačega jabolčnega sokaSveže iztisnjen sok 4 pomaranč1 žlička klinčkov1 cimetova palčka1 vanili ...
Preberi več
Parklji

Parklji

Sestavine: 500 g moke½ kocke kvasa80 g sladkorja1 vanili sladkorŠčep soliNaribana lupinica 1 limone2 žlici ...
Preberi več

Jabolčni narastek s skuto

100 g masla stepamo in postopoma dodajamo 120 g sladkorja, 4 rumenjake, 600 g nemastne ...
Preberi več

Čufti v paradižnikovi omaki

SESTAVINE 2 žlici olivnega olja 60 g čebule 2 stroka česna 60 g riža, 1 ...
Preberi več

Rižev narastek

SESTAVINE 1 skodela riža 3 skodele mleka 1 jedilna žlica masla Ščepec soli 3 rumenjaki ...
Preberi več

Ajdova kaša z zelenjavo

SESTAVINE 40 dag ajdove kaše Ena čebula trije stroki česna zelena in rdeča paprika sesekljan ...
Preberi več

Dietna prehrana

Alergija na živila (mleko, jajca, pšenica, arašide), intoleranca na laktozo in celiakija so najpogostejša obolenja otrok, ki zahtevajo poseben dietni režim, pri katerem moramo popolnoma izločiti vsa živila, ki otroku povzročajo težave. Za razliko od celiakije in alergije na arašide, pri kateri sta potrebni do-življenjski dieti, pri ostalih alergijah na hrano lahko pričakujemo, da bo alergija/ intoleranca izzvenela in otrok čez čas ne bo več potreboval diete.

Alergija na živila je neobičajna, nenormalna reakcija na eno ali več snovi v hrani. Pojavi se hitro, navadno takoj po zaužitju živila ali šele ob naslednjem stiku z njim. Znaki alergije se lahko pojavijo v ustni votlini, žrelu ali prebavilih, lahko pride do prizadetosti enega ali več organov v kombinaciji koža, dihala, prebavila in srčno-žilni sistem.

Pripravljamo dietno prehrano za vse otroke, za katere starši prinesejo zdravniško potrdilo otrokovega pediatra ali zdravnika specialista.

Prehrana otroka mora biti premišljeno in skrbno načrtovana, zato dietna obravnava poteka individualno za vsakega otroka posebej. Če je le mogoče, jedilnike načrtujemo tako, da se otrok počuti čim manj drugačnega od sovrstnikov in prikrajšanega za določene jedi.

Priporočamo, da starši prinesejo potrdilo vsaj kakšen dan pred vstopom otroka v vrtec, da se dieta lahko kvalitetno pripravi in nabavi posebna živila. V primeru strogih izločitvenih diet priporočamo osebno srečanje in posvetovanje z organizatorko prehrane.

Dolžnosti staršev:

  • starši so dolžni opozoriti na prehranske posebnosti otroka z zdravniškim potrdilom otrokovega pediatra ali zdravnika specialista,
  • vsako šolsko leto prinesti novo zdravniško potrdilo,
  • pisno javljati spremembe o izvajanju diete,
  • dosledno javljati prisotnost otroka,
  • tudi v primeru, da dieta ni več potrebna, je potrebno prinesti potrdilo o prenehanju izvajanja diete.

Prehranske smernice v vrtcu

Že v zgodnjem otroštvu privzgajamo zdrave prehrambene navade. Jedilnike oblikujemo na osnovi SMERNIC ZDRAVEGA PREHRANJEVANJA MINISTRSTVA ZA ZDRAVJE ob delnem upoštevanju želja in okusa otrok. Sestavljeni so za en mesec vnaprej in so objavljeni na vseh oglasnih deskah vrtca ter na spletni strani vrtca. Zdrav način prehranjevanja uveljavljamo tako, da:

  • se držimo pestrosti in kvalitete živil
  • imamo vzpostavljen notranji nadzor (HACCP) nad živili in postopki priprave od nabave do zaužitja
  • živila nabavljamo sproti in sveža ter pri dobaviteljih, ki so bili izbrani preko javnega naročila oziroma preverjenih dobaviteljih
  • enkrat tedensko pripravimo brezmesni obrok ali obrok z ribami
  • pri pripravi jedi ne izvajamo toplotne obdelave cvrtja, ampak peko v parno konvekcijski peči
  • poudarek dajemo vključevanju stročnic (grah, fižol, leča, čičerika) in žitaric (pira, prosena kaša, ajdova kaša) v prehrano – tudi kor biološko enakovredno nadomestilo za meso,
  • v vsakodnevno prehrano vključujemo pasterizirano mleko ter mlečne izdelke,
  • otroci dobijo sveže sadje in/ali zelenjavo vsak dan,
  • pri pripravi obrokov uporabljamo samo naravne začimbe in sol, NE uporabljamo ojačevalcev okusa in dobavljena živila ne vsebujejo barvil, konzervansov, umetnih sladil, umetnih arom….
  • peciva pretežno pripravljamo oz. pečemo sami, pri peki občasno belo moko zamenjujemo s polnozrnato, pirino, polbelo moko.
  • omejujemo porabo belega sladkorja in soli
  • pri kuhi jedi zgoščujemo z zelenjavo namesto moke
  • kot sestavni del obrokov ponudimo 100 % sadne sokove in/ ali razredčene z vodo
  • za žejo ponudimo otrokom manj sladek čaj in vodo
  • omejujemo uživanje belega in polbelega kruha ter ga nadomeščamo s koruznim, ajdovim, rženim, črnim , ovsenim , pirinim kruhom,Uvajamo testenine iz polnozrnate moke, razne kaše, ovsene kosmiče…
  • uporabljamo kvalitetne maščobe ( 100 % sončnično, repično in oljčno olje), maslo;
  • v manjših količinah uporabljamo mesne izdelke in prekajeno meso
  • v jedilnike redno vključujemo ekološka živila in živila lokalnega izvora
  • za otroke do dveh let po potrebi (v sodelovanju s strokovno delavko) živila ustrezno narežemo ali sesekljamo, sveže sadje pa ponudimo v obliki kašic

Comments are closed.