Mali raziskovalci v laboratoriju in lekarni

V mesecu januarju smo veliko kihali, kašljali in smrkali. Spoznali smo, da so tega krive drobne zadevice, ki jim pravimo bakterije, virusi, bacili….Mali raziskovalci smo se odločili, da jih poskušamo najti, prepoznati in jih učinkovito pregnati.

V ta namen smo se odpravili na raziskovanje v pravi laboratorij in lekarno. V laboratoriju hrastniškega zdravstvenega doma nas je prijazno sprejela gospa Simona. Za nas je pripravila ogromno zanimivih reči, ki so nas vse po vrsti navdušile. Vse mogoče aparature, čisto pravi mikroskopi, posebni laboratorijski pripomočki…Vse nam je bilo všeč. Ko pa nam je Simona povedala, da bo nekomu vzela kri, so nas bile same oči. Kar nekako smo si oddahnili, ko sta se za odvzem krvi javila Damir in Mihela. Na stolu sta bila zelo pogumna in sta preizkušnjo prestala z nasmehom na obrazu. Ob pogledu na njun nasmejan obraz smo se skupaj odločili, da bomo tudi mi naslednjič, ko bo treba sesti na ta stol, pogumno pregnali strah. Čas v laboratoriju je minil s svetlobno hitrostjo in že je bil na vrsti ogled lekarne .Tam so nas čakale gospe Polona, Nina in Anja. Pokazale so nam, kaj vse se skriva za lekarniškim pultom, v skladišču in drugih prostorih, za katere še vedeli nismo. Ogledali smo si aparat s pomočjo katerega pripravljajo  mazila, razkužujejo pripomočke, kje shranjujejo različna zdravila in medicinska sredstva, preizkusili  tehtnico ter še marsikaj. Naučili smo se, da zdravila ne zrastejo kar v lekarni, temveč jih v lekarno pripeljejo iz tovarn. Ko jih v lekarni sprejmejo, jih pospravijo in razvrstijo na police, v predale in ostale prostore. Tam potem čakajo na smrkave noske, boleča grla, nemirna srca, odrgnjena kolena,.…

Preživeli smo čudovito  popoldne in smo resnično hvaležni vsem, ki so se potrudili, da je bilo naše raziskovanje tako nepozabno in zabavno.

Virusi, bakterije in bacili se laboratorija in lekarne na daleč izogibajo. Mi pa bomo z velikim veseljem še kdaj prišli pokukat k njim.

Comments are closed.