Skupaj v hribe zaključuje svoje dejavnosti v letošnjem šolskem letu

Kljub temu, da se večina staršev zaveda, da je gibanje v naravi pomembno in moramo začeti z vzgojo že zelo zgodaj, se z leti število najmlajših pohodnikov konstantno manjša. Vse premalo se zavedamo, da planinarjenje zelo pozitivno vpliva na vsakega posameznika in tudi na družine same. Vsaj za nekaj trenutkov se umaknemo od mestnega vrveža, telefonov in drugih motečih faktorjev. Posvetimo se sebi, drug drugemu, navezujmo pristne stike, premagujmo različne ovire, spoznavajmo prelepo naravo in okolico. V hribih smo vsi enaki, otroci se naučijo soočati z ovirami v življenju, postajajo bolj odgovorni, zdravi in boljši ljudje. Planinarjenje naj se torej  prične že v zgodnjem otroštvu, na kar vse prevečkrat pozabimo.

Vsako leto se do meseca junija odvijejo vse dejavnosti zapisane v letnem delovnem načrtu  interesnih dejavnostih Vrtca Hrastnik. Dejavnost »Skupaj v hribe« je planirane aktivnosti zaključila na letošnjem majskem pohodu.

V sodelovanju s Planinskim društvom Dol pri Hrastniku, smo izvedli štiri izlete. Prvega  na Kum v mesecu oktobru, kjer smo si ogledali notranjost oddajnika in uživali v prekrasnih razgledih s Kuma.

V mesecu februarju smo si za cilj izleta izbrali Gore.  Do planinskega doma smo se podali v poznih popoldanskih urah in se ob vrnitvi preizkusili tudi v »nočni« hoji z naglavnimi lučkami.

Na Reški planini nad Preboldom v aprilu je bil vrhunec  izleta hoja po klinih na plezalni steni,  kar je bilo nadvse zabavno za otroke. Potrebna je bila  iznajdljivost in spretnost, da so, ob pomoči staršev, premagali celotno traso proge.

Zaključni izlet v Govce smo popestrili z obiskom skrivnega ribnika in ogledom starega rudniškega jaška. Podelili smo priznanja za sodelovanje in se zahvalili otrokom , ki z nami še vedno radi osvajajo okoliške hribe, čeprav  vrtca ne obiskujejo več.

V imenu Vrtca Hrastnik bi se rada zahvalila PD Dol pri Hrastniku, vodnikom G. Jeriču, G. Troštu in G. Papu za pomoč pri izvedbi izletov. Sodelavki Nuši Učesanek, ki je vrsto let vodila interesno dejavnost »Skupaj v hribe«, pa zaželela veliko aktivnih dni in jo hkrati povabila na vse prihajajoče izlete, ko bo kot upokojenka imela veliko časa za prijetne dejavnosti v družbi otrok.

 Urša Mastnak

Comments are closed.