Prehranske smernice v vrtcu

Že v zgodnjem otroštvu privzgajamo zdrave prehrambene navade. Jedilnike oblikujemo na osnovi SMERNIC ZDRAVEGA PREHRANJEVANJA MINISTRSTVA ZA ZDRAVJE ob delnem upoštevanju želja in okusa otrok. Sestavljeni so za en mesec vnaprej in so objavljeni na vseh oglasnih deskah vrtca ter na spletni strani vrtca. Zdrav način prehranjevanja uveljavljamo tako, da:

  • se držimo pestrosti in kvalitete živil
  • imamo vzpostavljen notranji nadzor (HACCP) nad živili in postopki priprave od nabave do zaužitja
  • živila nabavljamo sproti in sveža ter pri dobaviteljih, ki so bili izbrani preko javnega naročila oziroma preverjenih dobaviteljih
  • enkrat tedensko pripravimo brezmesni obrok ali obrok z ribami
  • pri pripravi jedi ne izvajamo toplotne obdelave cvrtja, ampak peko v parno konvekcijski peči
  • poudarek dajemo vključevanju stročnic (grah, fižol, leča, čičerika) in žitaric (pira, prosena kaša, ajdova kaša) v prehrano – tudi kor biološko enakovredno nadomestilo za meso,
  • v vsakodnevno prehrano vključujemo pasterizirano mleko ter mlečne izdelke,
  • otroci dobijo sveže sadje in/ali zelenjavo vsak dan,
  • pri pripravi obrokov uporabljamo samo naravne začimbe in sol, NE uporabljamo ojačevalcev okusa in dobavljena živila ne vsebujejo barvil, konzervansov, umetnih sladil, umetnih arom….
  • peciva pretežno pripravljamo oz. pečemo sami, pri peki občasno belo moko zamenjujemo s polnozrnato, pirino, polbelo moko.
  • omejujemo porabo belega sladkorja in soli
  • pri kuhi jedi zgoščujemo z zelenjavo namesto moke
  • kot sestavni del obrokov ponudimo 100 % sadne sokove in/ ali razredčene z vodo
  • za žejo ponudimo otrokom manj sladek čaj in vodo
  • omejujemo uživanje belega in polbelega kruha ter ga nadomeščamo s koruznim, ajdovim, rženim, črnim , ovsenim , pirinim kruhom,Uvajamo testenine iz polnozrnate moke, razne kaše, ovsene kosmiče…
  • uporabljamo kvalitetne maščobe ( 100 % sončnično, repično in oljčno olje), maslo;
  • v manjših količinah uporabljamo mesne izdelke in prekajeno meso
  • v jedilnike redno vključujemo ekološka živila in živila lokalnega izvora
  • za otroke do dveh let po potrebi (v sodelovanju s strokovno delavko) živila ustrezno narežemo ali sesekljamo, sveže sadje pa ponudimo v obliki kašic

Comments are closed.