Mali raziskovalci in Svetovni dan Zemlje

Pomladanski meseci se začnejo z zavedanjem o varovanju okolja.  22. Marec je » Svetovni dan voda«, 22. April je »Svetovni dan Zemlje«.

Z Veroniko sva se odločili, da bomo mali raziskovalci   tudi vrtnarili in spoznali še kaj novega o tem kako lahko vplivamo na to, da se čim bolj očuva naš planet.

V uvodu so si otroci ogledali kratek film »Potovanje  3  plastenk«. V tem delu so spoznali kako ravnamo z odpadnimi steklenicami oz s plastičnimi posodami.

Film jim je prikazal različne načine odlaganja plastenk. Otroci so razmislili in  povedali kaj in kako  je prav in kaj ne.

Spoznali so tudi, kako iz že uporabljene plastenke pridobivajo novo surovino.

Pripravili sva jim različno plastično embalažo, ki so jo lahko uporabili za sejanje in sajenje.

Najprej smo se pogovarjali o tem kaj rabijo rastline za rast in razvoj in kako rastline v naravi pomagajo  ohranjati naš planet in kaj pomenijo za ljudi.

Otroci so spoznali različna semena, pripomočke za sejanje in sajenje.

Iz plastenk  smo naredili priročne zalivalke, ki jih bomo uporabljali za zalivanje rastlin.

Hitro smo se razdelili v skupine in pričeli s praktičnim delom, ki je zahtevalo tudi kar nekaj sodelovanja, spretnosti in  medsebojne pomoči in sodelovanja.

Posadili so fižol, čebulo  in krompir in posejali semena rdeče redkvice, različne vrste cvetlic in peteršilj.

Otroci iz Dolince bodo z najino pomočjo zalivali in skrbeli za rastline. Otroci te enote pa si bodo uredili gredice, saj so se prijavili v projekt  »Vrtičkanje » in vse kar bo zraslo, bo tudi posajeno na  te gredice.

Zopet je bila ura kar prekratka in z novimi znanji smo se odpravili v igralnico, si pregledali in komentirali naloge in s štampiljko nagradili trud  otrok.

 

Za raziskovalce zapisala Mihela

Comments are closed.